Ralat: It is not abandoned court house...

2:01 PM Posted In , , , , , Edit This 5 Comments »
1.The Charles Alma Baker House after been demolished by state government

2. This is Charles Alma Baker: A surveyor from New Zealand. On 1890s He and his wife left India to undertake surveying for the Perak Government. Baker held the contract for all the surveying in Kinta district. It was during this time that his imposing residence in Batu Gajah was completed:The Charles Alma Baker House.

-Foong Thim Leng, TheStar online, Friday, October 25, 2002



Picture from vintage malaya

3. This is the house before it been demolished...Law Siak Hong the president of Perak Heritage society said that the demolition of the Charles Alma Baker House in 2004 was the state biggest losses.

Sorry for the wrong information given...:)

5 komen:

Kekanak Tokyo said...

refer back to gambor B&W ko lam 2 entry lps...all nice pics.

aku ada soklan nak tanya ko.

aku baru beli SLR Pentax. giler murah..ahaha RM24.

soklan - ko cuci gambo sendiri ke? and kalu SLR ko beli film B&W ke ko suruh orang tu process jd B&W?

ninie.n.(kdg2)ami said...

huhuu congrates mmg sgt murah:)...
ok camnih...utk bnw nk cuci mmg kene ader darkroom..n mmg kene reti buat...byk buku yg bleh ajor utk buat darkroom nih...utk develop bnw je tau..aku tk cuci gmbr sndiri sbb mmg tk reti..tp bercite2 nk ader darkroom:)..aku mmg gune film black n white...ader byk jenis film black n white...yg aku dh gune agfa scala x iso 200...aku hantar kedai dorg yg developkan then aku tros suh dorg burn masuk cd...aku tknk print sbb akan jadi lg mahal...kalo burn tros masuk cd sng tkyah nk scan2 dh..kedai tuh dh scan kan utk ko...kene bebetol cari kedai yg bleh buatlah...skang nih aku ngah guner kodak tmax100 fresh<--- black and white jugak....then bebaru nih aku baru beli 3 roll black and white dr kedai fujifilm fotomega wangsa maju...2 roll agfa expired scala x iso 200 ngan 1 roll kodak plus x pan iso 125<-- tk penah try lg..aku pon masih baru lg...masih belajar...tnyer jek insyaAllah mane aku bleh bantu aku bantu k...

A. Mizzi said...

wah2..bila ninie mula berbicara tentang darkroom..

P/S:ralat tu perkataan BI ke???

A. Mizzi said...

aku ada simpan paper untuk develope b n white..tapi paper tu dah expired la..ko kan suka expired2..tp menjadi effect agak keuningan la paper tu bila dicuci..nanti ko buat la studio b n white. beli chemical dia smua...senang2 aku pi la cuci kt tronoh..haha..kalaula aku tau kat mana jual chemical tu, dah lama aku buat darkroom kt blakang umah.

V said...

nasib jumpa blog ni! nak tanya, mana nak dapat filem Agfa Vista 200 ye? mmg tengah mencari ni sbb saya jumpa camera Yashica MG-1 bapak saya. baru nak berjinak2 dengan filem :)

Thanks!